Σελίδες

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Νέα από το μέτωπο σχετικά με το «Νέο Σχολείο»

Έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΚΑΠ με συμβούλους της υφυπουργού Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου. Από την μεριά της η ΠΕΚΑΠ παρέδωσε υπόμνημα και έθεσε καίρια ζητήματα προς συζήτηση. Ενώ οι εν λόγω σύμβουλοι ανέφεραν ότι πιθανόν η πληροφορική να ενταχτεί σε κάποια από τις ομάδες των μαθημάτων επιλογής αλλά και πάλι χωρίς κάποια δέσμευση από μέρους τους.
  1. Αν αυτός δεν είναι εμπαιγμός των καθηγητών πληροφορικής τότε τι είναι κ. Χριστοφιλοπούλου;
  2. Είναι υπεύθυνη στάση των συμβούλων αυτή;
  3. Ποιος ήταν ο σκοπός των συμβούλων στην συνάντηση αυτή;
Διαβάστε τις υπόλοιπες θέσεις της ΠΕΚΑΠ παρακάτω.  • Τονίστηκε ιδιαίτερα και με έμφαση το θέμα της σύγχυσης και της άγνοιας που υπάρχει ακόμη και σε ηγετικά κλιμάκια και επιτροπές του Υπουργείου, σχετικά με την επιστήμη της Πληροφορικής και το αντικείμενο της χρήσης Υπολογιστών που οδηγεί κάποιους στην ταύτισή τους, με οδυνηρές συνέπειες στην εκπαίδευση αλλά και στο μέλλον της χώρας. Εξηγήθηκε ότι το «χτύπημα των πλήκτρων» και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι αντικείμενο της Πληροφορικής παιδείας που θέλουμε να αποκτήσουν οι μαθητές μας.
  • Επισημάνθηκε το τι ακριβώς συμβαίνει σε άλλες χώρες σχετικά με τη διδασκαλία της Πληροφορικής στο Λύκειο, όπως και το τι προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΙΒ.
  • Ζητήθηκε επίμονα η συμμετοχή ενός Πληροφορικού (εκπροσώπου του Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. ή Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής, ή καθηγητή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), στην επιτροπή ή στις επιτροπές που εξετάζουν το θέμα. Μας ειπώθηκε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν γιατί δεν υπάρχει εκπρόσωπος άλλης ένωσης ή σχολικός σύμβουλος άλλης ειδικότητας σε καμιά επιτροπή. Δεν γνώριζαν όμως οι δύο σύμβουλοι της Υφυπουργού αν υπάρχει κάποιος με ειδικότητα Πληροφορικής σε αυτές.
  • Τονίστηκε η αναστάτωση και αγανάκτηση που υπάρχει μεταξύ των καθηγητών Πληροφορικής, ιδιαίτερα όσων υπηρετούν στα Λύκεια, που με την απαλοιφή του μαθήματος από το Λύκειο απαξιώνονται και σαν επιστήμονες και σαν εκπαιδευτικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Επαναλήφθηκε η πρότασή μας για την ύπαρξη ως υποχρεωτικού του μαθήματος της Πληροφορικής και στις 3 τάξεις του Λυκείου και η ύπαρξη ενός μαθήματος επιλογής αλλά με αυξημένη βαρύτητα για την εισαγωγή τουλάχιστον στα ιδρύματα Πληροφορικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες και άλλη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, ενώ αποφάσισε στις αρχές του Δεκέμβρη να οργανώσει ημερίδα-συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καθηγητών Πληροφορικής με θέμα το νέο Λύκειο.
Το Δ.Σ. της ΠΕΚΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin