Σελίδες

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Live DVD με προεγκατεστημένο Ubuntu LTSP

Στην διεύθυνση http://ts.sch.gr/repo/ubuntu-9.10-desktop-i386-sch-server.iso υπάρχει ένα live DVD με το οποίο μπορούμε να κάνουμε προσωρινά κάποιο εργαστήριο να δουλέψει με τεχνολογία thin clients. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα για να ελέγξουμε αν το εργαστήριό μας είναι κατάλληλο για LTSP. Ή, αν κάποιος θέλει να κάνει λίγες ώρες μάθημα Gimp, OpenOffice κτλ σε εργαστήριο στο οποίο δεν είναι υπεύθυνος και δεν του επιτρέπεται να εγκαταστήσει λογισμικό, μπορεί να μπουτάρει τον server με αυτό και τους clients απομακρυσμένα από τον server.

Συγκεκριμένα αυτό έγινε είναι το εξής:
Στην παρακάτω διεύθυνση (https://help.ubuntu.com/community/LiveCDCustomization) υπάρχουν οδηγίες για την δημιουργία ενός live CD. Για το συγκεκριμένο LiveDVD έγιναν τα παρακάτω:
  • Εγκατάσταση της πλήρης υποστήριξης ελληνικής γλώσσας και έγινε προεπιλεγμένη.
  • Εκτέλεση όλων των sch-scripts για την εγκατάσταση LTSP server.
  • Υπάρχει και 1 παραπάνω script για να μπορεί να δουλέψει χωρίς στατική IP. Αυτό θα πρέπει να παίζει στο 99% των περιπτώσεων, αλλά αν ο server έχει πολλές κάρτες δικτύου και περίεργη συνδεσμολογία, υπάρχει μια πιθανότητα να μην παίξει.
  • Εγκατάσταση κάποιων προγραμμάτων όπως apache, php, squid, clusterssh κτλ.
Όμως:
  • Δεν είναι καθόλου ελεγμένο! Χρησιμοποιήστε το μόνο ως Live DVD, μην κάνετε εγκατάσταση στο σκληρό από αυτό.
  • Αφού είναι DVD, πάει υπερβολικά αργά. Αν π.χ. δοκιμάζετε για πρώτη φορά το LTSP, ελέγξτε μόνο το ΑΝ παίζει σωστά στον server και στους clients, και όχι την ταχύτητά του. Αν βέβαια ο server έχει πολλή RAM, μετά από λίγες ώρες λειτουργίας θα αυξηθεί η ταχύτητα επειδή θα βρίσκονται όλα στην cache.
  • Αν θέλετε να πάει πιο γρήγορα, ή αν θέλετε να βάλετε τα δικά σας προγράμματα, μπορείτε να το γράψετε σε USB stick από το μενού Σύστημα » Διαχείριση συστήματος » Δημιουργία USB δίσκου εκκίνησης.
  • Στο Live DVD δεν υπάρχουν χρήστες! Έτσι, για να μπορέσετε να κάνετε logon στους thin clients, θα πρέπει πρώτα να πάτε στο μενού Σύστημα » Διαχείριση συστήματος » Χρήστες και ομάδες, και να προσθέσετε κάποιους χρήστες.

Για τους clients, αν έχουν δυνατότητα "Boot from Network", αρκεί να την επιλέξετε (συνήθως είτε πατώντας F12 είτε από το BIOS). Αν όχι, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε δυνατότητα εκκίνησης από το δίκτυο με μία από τις δύο παρακάτω μεθόδους:
http://users.sch.gr/alkisg/tosteki/index.php?topic=2136.0 (για Windows αλλά όχι για τα 98)
http://users.sch.gr/alkisg/tosteki/index.php?topic=1451.0 (πιο δύσκολη μέθοδος, αλλά για όλα τα λειτουργικά)

  Τονίζεται ότι το όλο εγχείρημα είναι απλά proof of concept, δεν είναι ούτε alpha ούτε beta, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για εγκατάσταση στο σκληρό. Πολύ αργότερα θα δημιουργηθεί διανομή "sch-server" η οποία θα ενδείκνυται να χρησιμοποιηθεί για εγκαταστάσεις και θα υποστηρίζει ταυτόχρονα και LTSP και μη εργαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin