Ο οδηγός βρίσκεται στο http://wiki.ubuntu-gr.org/sch- scripts. Πλέον δεν υπάρχει οδηγός σε .pdf μορφή για την εγκατάσταση ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu 10.04 γιατί... δεν χρειάζεται!
Τα sch-scripts τα αυτοματοποιούν όλα. Υποστηρίζουν ΣΕΠΕΗΥ με παλιούς υπολογιστές (thin clients), με καινούργιους υπολογιστές (fat clients) αλλά και μεικτά εργαστήρια (thin + fat).
Η εγκατάσταση γίνεται μόνο στον server μέσα από οδηγό (wizard) με ελάχιστα κλικ. Δεν χρειάζεται να γράψετε καμία εντολή στην κονσόλα. Οι σκληροί των clients δεν πειράζονται καθόλου, μάλιστα δεν χρειάζεται καν να έχουν σκληρό. Αν έχουν Windows επίσης δεν πειράζονται, μένει το παλιό
λειτουργικό τους. Ο server μπορεί να είναι dual boot, Windows + Ubuntu.
Τα εκπαιδευτικά λογισμικά επίσης εγκαθίστανται με ένα κλικ. Διαλέγετε τη βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και μπαίνουν όλα μαζί - βέβαια αν θέλετε βάζετε μόνο ορισμένα από αυτά.
Από διαχείριση τάξης, επειδή το iTalc είχε διάφορα προβλήματα, το αντικαταστήσαμε με τα sch-scripts. Υποστηρίζεται αυτόματη ανίχνευση των clients και των χρηστών που συνδέονται, reboot / shutdown / wake on lan, προβολή οθόνης καθηγητή, παρακολούθηση οθόνης μαθητή, κλείδωμα οθόνης,
ήχου και πολλά πολλά ακόμα.
Λεπτομέρειες για την εγκατάσταση είναι αναρτημένες στο http://wiki.ubuntu-gr.org/sch- scripts. Χρειάζεται απλά ένα gigabit switch (60 ευρώ) και ένας server το πολύ τριετίας (400 ευρώ) αν δεν υπάρχει ήδη.
Μέχρι το Σεπτέμβρη θα υλοποιηθούν και κάποιες νέες λειτουργίες, αλλά οι περισσότερες είναι ήδη έτοιμες. Όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν άφοβα εγκατάσταση από τώρα.
Δοκιμάστηκε σε εργαστήριο με αρχαίους thin clients / 128 RAM, οι clients ξεκινούσαν σε 1 λεπτό.Σε εργαστήριο με σύγχρονους fat clients / core 2 duo κτλ, οι clients ξεκινούσαν σε 13 δευτερόλεπτα!!!Σε προβολή οθόνης καθηγητή σε 12 Η/Υ, ένα βίντεο youtube που έβαλα έδειχνε 5 καρέ το δευτερόλεπτο (το iTalc δείχνει περίπου 1 - αργεί επειδή κάνει κρυπτογράφηση που εμάς δεν μας χρειάζεται). Θα ακολουθήσει όμως και script ειδικά για προβολή βίντεο με multicasting με το vlc, απλά αναφέρω ότι δουλεύουν πολύ καλύτερα από το iTalc.
Συγχαρητήρια σε όσους ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη του project αλλά και στην Τεχνική Στήριξη ΣΕΠΕΗΥ του Υπουργείου και στην εταιρία ΕΛΛΑΚ που μας στήριξαν. Πραγματικά πρόκειται για πολύ καλή δουλειά. Άψογα στημένα εργαστήρια με ελάχιστα κλικ.
Επισυνάπτονται και μερικές εικόνες λειτουργίας.
(στο Στέκι των Πληροφορικών, http://users.sch.gr/alkisg/ tosteki/index.php?topic=3005.0)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου